Bijen hebben van het vroege voorjaar tot late najaar voldoende stuifmeel en nectar nodig. Je kunt bijen een handje helpen door de juiste planten, bomen en struiken in je tuin te zetten. Wil je inspiratie opdoen, kom dan de Sortimentstuin Harry van de Laar in Greenport regio Boskoop: the place to Bee.

De Sortimentstuin Harry van de Laar aan het Rijneveld 153 in Boskoop is vrij toegankelijk en is de etalage van boomkwekerijgewassen en vaste planten voor nationale en internationale bezoekers. In de tuin staan veel nieuwe boomkwekerijgewassen met naambordjes, vind je mooie bijvriendelijke plantsoenen en diverse informatieborden. Op deze borden staan overzichten met diverse bomen, struiken en planten die goed zijn voor de bijen of hommels en hun bloeiperiode.

We hebben voor u een bijvriendelijke Top 10 van Sortimentstuin Harry van de Laar opgesteld. Deze Top 10 is niet bedoeld als rangschikking, maar geeft een beeld van het uitgebreide aanbod bijvriendelijke heesters, vaste planten en bomen in de Sortimentstuin.

Diervilla rivularis ‘Honeybee’

De naam zegt het al: Diervilla Honeybee is een trekpleister voor bijen en vlinders. De plant heeft felgeel blad en bloeit van de zomer tot het najaar rijk met goudgele bloemen. De plant is te bewonderen achter in de Sortimentstuin bij de vakken waar de nieuwigheden worden gepresenteerd. Diervilla is goed toepasbaar in tuinen en plantsoenen, want de heester is ongevoelig voor ziekten, onderhoudsvrij en zeer winterhard. Het sortiment Diervilla kent ook soorten met groen blad en donkerrood blad zoals de nieuwe Diervilla splendens ‘Diva’. 

 
Symphoricarpos

De sneeuwbes Symphoricarpos dankt zijn naam aan de parelvormige bessen die de plant vanaf het najaar de hele winterperiode door heeft. De plant bloeit van juni tot september en trekt veel bijen, hommels en zweefvliegen aan. Zij zorgen voor de bestuiving waarna de mooie bessen ontstaan. In de Sortimentstuin staan de Symphoricarpos Magical Candy (rose), Magical Galaxy (wit) en Magical Sweet (rose), maar het sortiment is veel breder. Symphoricarpos is onderhoudsvriendelijk en daarmee goed toepasbaar in tuinen en plantsoenen. Compacte soorten zijn ook geschikt voor in een pot op het terras. 

Hypericum

Hypericum inodorum (Hertshooi) is een populair tuinplant die aantrekkelijk is voor bijen, hommels en zweefvliegen. De laatste jaren zijn er diverse nieuwe soorten ontwikkeld voor veredelaars met dikke bessen. De plant bloeit in de periode juli tot september met gele bloemen waarna er gekleurde bessen ontstaan die afhankelijk van het soort in kleur variëren. In de Sortimentstuin staan verschillende Magical typen zoals ‘Beauty’ (zalmrose), ‘Universe’ (donker), ‘Sunshine’ (geel) en ‘Limelight’ (lime), maar het sortiment is nog veel groter. 

Potentilla

Potentilla fruticosa (Ganzerik) is een zeer sterke heester die veel wordt gebruikt in openbaar groen door zijn onderhoudsgemak en winterhardheid. De plant bloeit van mei tot oktober en is zeer aantrekkelijk voor bijen en hommels. De laatste jaren zijn er naast de bekende geel en witbloeide soorten nieuwe compacte soorten voor in de tuin bijgekomen die geel, wit, roze, rood of oranje bloeien. Bekijk in de Sortimentstuin eens de compacte groeiers als ‘Bellissima’ (rose), ‘Bella Sol’ (oranje), ‘Bella Bianca’ (wit) of ‘Orange Lady’ (oranje) en ‘Red Lady ’ (rood). 

 
Mahonia

Voor in de Sortimentstuin in de plantsoenen van Boot&Dart zijn Mahonia aquifolium ‘BlackFoot’, ‘Rotonde’ en ‘Soioux’ te bewonderen. Het zijn compacte groenblijvende sterke heesters die goed passen in kleine tot middelgrote plantvakken langs wegen, op kruispunten en rotondes of onder bomen. Doordat de planten al direct na de winter bloeien met goudgele bloemen is Mahonia een belangrijke plant voor de bijen en hommels die na hun winterrust op zoek gaan naar de eerste stuifmeel en nectar. 

 
Persicaria

De vaste plant Persicaria (Duizendknoop) is een echte bijenplant, zeker omdat de plant tot laat in het najaar bloeit. Voor in het nieuwe bijvriendelijke plantsoen is daarom Persicaria aangeplant. Daarnaast is een groot deel van het sortiment Persicaria achter in de Sortimentstuin Harry van de Laar te vinden. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen voert hier namelijk een sterrenkeuringen uit. Hiervoor worden de planten gedurende 3 tot 5 jaar beoordeeld op hun sierwaarde- en gebruikswaarde. Afhankelijk van deze beoordeling worden één, twee of drie sterren toegekend. 

 
Buddleja

De laatste jaren zijn er diverse nieuwe en compactere vlinderstruiken op de markt gekomen. In de Sortimentstuin staan onder meer Buddleja Free Petite ‘Snow White’, Buddleja ‘Pink Chip’ en Buddleja ‘Lilac Chip’ maar er zijn er nog veel meer. Buddleja is een bijvriendelijke plant, maar eigenlijk zie je het meeste vlinders en hommels op de bloemen. Bijen hebben namelijk een korte zuigbuis waarmee ze vooral nectar uit ondiepe bloemen of uit bloemen met een wijde kroonbuis kunnen halen. Vlinders en hommels hebben een langere zuigsnuit waardoor ze gemakkelijker nectar uit Buddleja kunnen halen.

 
Agastache

Agastache ‘Blue Fortune’ ofwel dropplant is één van de trekkers in het nieuwe bijvriendelijke plantsoen in Sortimentstuin Harry van de Laar. Wanneer dit plantsoen in bloei staat, hoor je druk gezoem van honingbijen, hommels en andere bijen. In dit plantsoen zijn door Boot & Dart Boomkwekerijen verder bijvriendelijke vaste planten als Sedum, Fuchsia, Salvia, Persicaria en Origanum aangeplant.

 
Heide

Bloeiende heide zijn goede drachtplanten voor insecten. Heideplanten kunt u verdelen in twee groepen. De zomerheide (Calluna vulgaris) en winterheide (Erica darleyensis). Zoals de naam al zegt bloeit de zomerheide in de zomer en winterheide in de winter. De Nederlandse Heidevereniging Ericultra heeft diverse soorten aangeplant in de Sortimentstuin Harry van de Laar. 

 
Crataegus

Naast heesters, coniferen en vaste planten staan er verspreid in de Sortimentstuin ook enkele bomen waarvan de meidoorn Crataegus succulenta ‘Jubilee’ een echte aanrader is voor bijen en vlinders. De boom is ontwikkeld door PPO en geïntroduceerd tijdens Boomfeestdag 2007. De boom bloeit rijkelijk wit in mei juni en is lekker geurend. In het najaar heeft de boom rode bessen.
 
 

Het project The place to Bee wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Economic Development Board Alphen aan den Rijn. Verder wordt bijgedragen door Boot & Dart Boomkwekerijen, Rabobank Boomkwekerijfonds, Stichting Sortimentstuin Harry van de Laar en adviesbureau Delphy.